Vastgoed- & bouwrecht
De onroerende leasing in de Belgische vastgoedmarkt als een vorm van alternatieve financiering
18 november, 2024
De Belgische vastgoedmarkt biedt tal van mogelijkheden voor investeerders en bedrijven. Eén van de minder bekende maar zeer nuttige financieringsopties voor het verwerven van onroerende goederen is de onroerende leasing.
Deze constructie, waarbij
- Een onroerend goed door een leasingmaatschappij wordt aangekocht (i.p.v. de ondernemer) om vervolgens ter beschikking te stellen aan de gebruiker en die de mogelijkheid te bieden om het aan te kopen op het einde van het contract (aan restwaarde), is nog steeds populair;
Onroerende leasing biedt flexibele financieringsoplossingen die zowel kleine als grote ondernemingen kunnen helpen hun vastgoedstrategie te optimaliseren. De onroerende leasing is in België voornamelijk gericht op ondernemingen. Dit komt omdat de structuur en voorwaarden van een onroerende leasing afgestemd zijn op de noden en financiële mogelijkheden van ondernemingen, zoals cashflow beheer, boekhoudkundige voordelen en fiscale optimalisatie.
Particulieren maken doorgaans geen gebruik van onroerende leasing omdat deze vorm van financiering niet past bij de gebruikelijke woningfinanciering voor privépersonen, zoals hypothecaire leningen.
Bij de onroerende leasing sluit de leasinggever een overeenkomst om een door de leasingnemer aangewezen goed aan te kopen of op te richten om vervolgens het genot van dit goed tegen betaling van een huurprijs, die rekening houdt met de investering van de leasinggever, ter beschikking te stellen aan de leasingnemer voor een bepaald duur met een optie voor de leasingnemer om op het einde van deze termijn het eigendomsrecht van dit goed te verwerven.
Onroerende leasing leunt heel sterk aan bij de huurkoop met als basis huurovereenkomst met het verschil dat er in geval van huurkoop geen tussenkomst van een financiële instelling vereist is. De onroerende leasing als financieringsvorm is in België onderworpen aan specifieke wetgeving, meer bepaald het Koninklijk Besluit nr. 55 van 10 november 1967 tot regeling van het juridisch statuut der ondernemingen gespecialiseerd in financieringshuur.
Degene die zijn beroep maakt van de handelingen van onroerend leasing, mag deze enkel uitoefenen nadat hij de erkenning heeft bekomen van de Minister van Economische Zaken die op haar beurt de bevoegdheid kreeg om de erkenningsvoorwaarden te bepalen. Voor een “normale” huurkoop gelden geen specifieke vereisten en zijn de toepasselijke principes de loutere uitwerking van de overeenkomst tussen de partijen.
De leasingnemer
- Neemt alle beslissingen;
- Hij kiest het onroerend goed en zal op het einde van de rit ook kiezen of hij het nu wel of niet wenst aan te kopen;
- De leasinggever treedt enkel op als financiële partner;
Gelet op de verregaande verplichtingen en impact van de contractuele afspraken tussen partijen, is het steeds aangewezen om juridisch advies in te winnen. Bricks Advocaten kan u hierin steeds bijstaan.
Juridische bijstand nodig van een advocaat ondernemingsrecht? Bricks Advocaten adviseert u graag.