Vastgoed- & bouwrecht

Uit welke organen bestaat de vereniging van mede-eigenaars? De twee minder besproken organen: De commissaris van de rekeningen en de Raad van mede-eigendom

10 oktober, 2024


Wat de Vereniging van Mede-Eigenaars is kan u lezen in deze blog.


De mede-eigenaars die deel uitmaken van de vereniging van mede-eigenaars moeten binnen die groepering de nodige beslissingen kunnen nemen. Om dit gestructureerd te laten verlopen heeft de wet enkele instanties/organen in het leven geroepen die binnen de vereniging van mede-eigenaars functioneren en die moeten toelaten om de nodige beslissingen te nemen, uit te laten voeren en op te volgen.


De VME kent doorgaans de volgende organen: 

  • De algemene vergadering;
  • De syndicus;
  • De commissaris van de rekeningen;
  • De raad van mede-eigendom;

Deze blog zoomt in op de rol van de commissaris van de rekeningen en de raad van mede-eigendom.


De commissaris van de rekeningen

De commissaris van de rekeningen wordt jaarlijks aangesteld bij de algemene vergadering van de Vereniging van Mede-Eigenaars en zijn bevoegdheden worden bepaald in het reglement van interne orde.

De commissaris van de rekeningen kan verschillende bevoegdheden worden toegewezen die betrekking hebben op het beheer van het gebouw, maar vaak wel binnen een bepaalde financiële context. Doorgaans wordt er aan de commissaris van de rekeningen de bevoegdheid toegekend om de boekhouding en de rekeningen na te zien, op te volgen en te controleren. Deze taak wordt meestal gekoppeld aan een verslaggevingsplicht ten behoeve van de overige eigenaars en zou ervoor moeten zorgen dat niet alle mede-eigenaars telkens zelf het nodige nazicht moeten uitvoeren.

De commissaris is meestal een mede-eigenaar en staat idealiter los van de syndicus zodat deze in alle onafhankelijkheid de boekhouding en (jaar)rekening kan verifiëren om daarover te rapporteren aan de (andere) mede-eigenaars.


De raad van mede-eigendom

De raad van mede-eigendom is slechts verplicht voor een appartementencomplex of gebouwencomplex met minimum 20 kavels. In kleinere panden is het oprichten van desbetreffende raad optioneel. De benoeming van de leden van dergelijke raad wordt beslist door de algemene vergadering bij volstrekte meerderheid. De algemene vergadering zal dus oordelen over wie lid mag zijn van de raad van mede-eigendom. Het mandaat van de leden van de raad van mede-eigendom zal elke algemene vergadering herbekeken worden en al dan niet hernieuwd worden.

De vaststaande bevoegdheid van de raad van mede-eigendom bestaat erin om toezicht uit te oefenen op de uitvoering van de taken van de syndicus. Daarnaast kunnen er aan de raad van mede-eigendom bepaalde bijkomende bevoegdheden toegekend worden door de algemene vergadering.

Het is de taak van deze raad van mede-eigendom om bepaalde bevoegdheden uit te oefenen die haar door de algemene vergadering wordt toebedeeld, naast de vaststaande bevoegdheid tot het toezien op de uitvoering van de taken van de syndicus. Zo kan de raad bijvoorbeeld op bepaalde werken toezien die moeten worden uitgevoerd in het gebouw, al wordt daar in de praktijk ook soms een afzonderlijke werkgroep voor opgericht.


Het betreft hier een louter praktische inkleding van het toezicht en overleg zodat men niet telkens met elke afzonderlijke mede-eigenaar in conversatie zou moeten treden. De raad kan/zal zich immers beperken tot een kleinere groep eigenaars, die handelen en beslissen binnen de mogelijkheden die de algemene vergadering hen heeft toegekend.

Juridische bijstand nodig van een advocaat ondernemingsrecht? Bricks Advocaten adviseert u graag.

CONTACTEER BRICKS ADVOCATEN →

Experts


  • Manon De Craene

    • Vastgoedrecht
    • Ondernemingsrecht
    • Bouwrecht
  • Ruben Volckaert

    • Vastgoedrecht
    • Bouwrecht
    • Omgevingsrecht